Infók

A DJ működésének jogi feltételei

Ma Magyarországon, hogy valaki Dj-ként dolgozhasson, már nincs vizsgához kötve. Csupán csak jogdíjat kell fizetni a MAHASZ felé, hogy másolt hangfelvételekkel dolgozhasson. Ettől válik valaki legálissá.

 • A MAHASZ többféle lehetőséget is kínál a jogdíj fizetésre. A legáltalánosabb változat, hogy a Dj évente fizet általány díjat, ezért cserébe bármennyi másolt zenét felhasználhat bármilyen formátumban (Mp3, CD, stb.). Ez a legjobb megoldás, hiszen így bármilyen forrásból és formátumban is dolgozik, jogilag tiszta marad. Természetesen, ha a Dj laptopról zenél, azon is jogtiszta operációs rendszernek kell futnia (Windows vagy Mac OS) valamint a Dj szoftvert is hivatalos verzióban kell használni.
 • A Magyar Lemezlovas Egyesület (Dj Szövetség) működtet egy legalisdj.hu oldalt pontosan erre a célra, ahová minden jogdíjfizető tagot regisztrál. A komolyan dolgozó Dj-k ide regisztrálva vannak. Keress meg engem is itt nyugodtan, és láthatod, hogy legálisan dolgozom.
 • Ezen kívül a Dj-k sorozatszámmal ellátott névre szóló hologramos kártyát kapnak minden évben a jogdíjfizetés után, melyet fel kell tudniuk mutatni az ellenőröknek.

OSZK Vizsga

Mint már említettem régebben a Dj-knek is szükségük volt szakképesítéssel rendelkezni, melyet az OSZK (Országos Szórakoztatózenei Központ) adott ki vizsgáztatás után. Azonban ennek kötelező jellegét 2006-ban eltörölték. Sajnos az utolsó években már nem volt minőségi számonkérés, csak a pénzről szólt a dolog, így az akkori formájában nem volt értelme fenntartani. Én a 80′-as években kezdtem el a lemezlovas szakmát, így hivatalos szakmai papírom is van róla, hisz anélkül ez akkoriban elképzelhetetlen volt.


Milyen Dj-t válasz?

 • A kapcsolatfelvételt (telefon, e-mail) követően bármikor kész személyes találkozóra az ügyféllel, képes közösen megbeszélni az elvárásokat, kialakítani az elképzeléseket.
 • A megrendelő és a vendégek zenei igényeit követi.
  (Egy profi Dj tudja, hogy a buliért elkért pénzért cserébe nem saját magát, hanem a vendégeket kell szórakoztatni).
 • Legálisan dolgozik, rendben vannak a papírjai.
 • A minőségi technikával rendelkezik.
 • Ügyel a kinézetre, megjelenésre.
 • Egyszerűen kezelhető, de minden szükséges információt megadó, rendezett és profi honlapot üzemeltet, amelyen megtalálhatóak: neve, elérhetőségei.
 • Árai megfizethetőek, értékarányosak, de sohasem gyanúsan olcsó.
  (Nem azt mondom, hogy a legdrágább a legjobb, de bizonyos összeg alatt lehetetlen minőséget szolgáltatni. Erről részletesebben olvashatsz az “árlista” menüpont alatt)

Kell e Vőfély vagy ceremóniamester az esküvőre?

Igen, én az ő feladatukat nem tudom ellátni. A vőfély/CM jön-megy, intézkedik, levezényli az estét, mindig ott van mindenhol. Én egyszerre nem tudok több helyen lenni és még a Dj pultban is. A zenét viszont 100%- ban rám bízhatod. Vannak kollégák akik mégis vállalnak a Dj feladatok mellé ceremóniamesterséget is. Róluk azért azt tudni kell, hogy általában nem egyedül érkezik az esküvődre, különben valamelyik feladatát biztos nem tudja 100 %-ban ellátni. Ha viszont csak néhány dolog felkonferálására van szükséged, amely a Dj pultból megtehető, az természetesen hozzátartozik a munkámhoz, de ettől függetlenül továbbra is azt gondolom, hogy nem a Dj-n és nem a Ceremóniamesteren kell spórolnotok, mert pont ők teszik emlékezetessé a nagy napot. Erre fogsz emlékezni egész életedben, hogy milyen hangulat és milyen buli volt.