Infók

A DJ működésének jogi feltételei

Ma Magyarországon, hogy valaki DJ-ként dolgozhasson, már nincs vizsgához kötve. Csupán csak jogdíjat kell fizetni a MAHASZ felé, hogy másolt hangfelvételekkel dolgozhasson. Ettől válik valaki legálissá.

A MAHASZ többféle lehetőséget is kínál a jogdíj fizetésre. A legáltalánosabb változat, hogy a DJ évente fizet általányt, ezért cserébe bármennyi másolt zenét felhasználhat bármilyen formátumban (Mp3, CD, stb.). Ez a legjobb megoldás, hiszen így bármilyen forrásból és formátumban is dolgozik, jogilag tiszta marad. Természetesen, ha a DJ laptopról zenél, azon is jogtiszta operációs rendszernek kell futnia (Windows vagy Mac OS) valamint a DJ szoftvert is hivatalos verzióban kell használni.

A Magyar Lemezlovas Egyesület (Dj Szövetség) működtet egy legalisdj.hu oldalt pontosan erre a célra, ahová minden jogdíjfizető tagot regisztrál. A komolyan dolgozó DJ-k ide regisztrálva vannak. Keress meg engem is itt nyugodtan, és láthatod, hogy legálisan dolgozom.

Ezen kívül a DJ-k sorozatszámmal ellátott névre szóló hologramos kártyát kapnak minden évben a jogdíjfizetés után, melyet fel kell tudniuk mutatni az ellenőröknek.


OSZK Vizsga

Mint már említettem régebben a DJ-knek is szükség volt szakképesítéssel rendelkeznie, melyet az OSZK (Országos Szórakoztatózenei Központ) adott ki vizsgáztatás után, azonban ennek kötelező jellegét 2006-ban eltörölték. Sajnos az utolsó években már nem volt minőségi számonkérés, csak a pénzről szólt a dolog, így az akkori formájában nem volt értelme fenntartani. Én a 80′-as évek végén kezdtem el a lemezlovas szakmát, és hivatalos szakmai papírom is van róla (tehát rendelkezem ezzel az OSZK vizsgával).


Milyen Dj-t válasz?

 • A kapcsolatfelvételt (telefon, e-mail) követően bármikor kész személyes találkozóra az ügyféllel, képes közösen megbeszélni az elvárásokat, kialakítani az elképzeléseket.
 • A megrendelő és a vendégek zenei igényeit követi.
  (Egy profi Dj tudja, hogy a buliért elkért pénzért cserébe nem saját magát, hanem a vendégeket kell szórakoztatni).
 • Legálisan dolgozik, rendben vannak a papírjai.
 • A minőségi technikával rendelkezik.
 • Ügyel a kinézetre, megjelenésre.
 • Egyszerűen kezelhető, de minden szükséges információt megadó, rendezett és profi honlapot üzemeltet, amelyen megtalálhatóak: neve, elérhetőségei.
 • Árai megfizethetőek, értékarányosak, de sohasem gyanúsan olcsó.

  (Nem azt mondom, hogy a legdrágább a legjobb, de bizonyos összeg alatt lehetetlen minőséget szolgáltatni.)

 Kell e Vőfély vagy ceremóniamester az esküvőre?

Igen, én az ő feladatukat nem tudom ellátni. A vőfély/CM jön-megy, intézkedik, levezényli az estét, mindig ott van mindenhol. Én egyszerre nem tudok több helyen lenni és még a Dj pultban is. A zenét viszont 100%- ban rám bízhatod.